De Smulnarren en Smulnarrinnekes, Snotnarrekes en Snotnarrinnekes heten je van harte welkom in Kaaiendonk van 9 tot en met 12 februari 2013. Kaaiendonk is de carnavalsnaam voor Oosterhout. En aangezien we in Oosterhout liever ‘Eerst eten’, heeft de Oosterhoutse Carnavalsstichting de naam ‘de Smulnarren’ aangenomen en heten de inwoners Smulnarren etc. Met als motto voor 2013 ‘Agge mar LEUT hèt! gaan we er een mooi feestje van maken.

In Kaaiendonk is op 10 november 2012 het nieuwe Carnavalsseizoen weer van start gegaan. Het startsein werd gegeven met de onthulling van het carnavalsinsigne 2013, de bijeenkomst der Volledigen (diegenen die minimaal één insigne bezitten van alle insignes die sinds 1956 zijn uitgegeven) en de traditionele Kaaikwèkavond. Op deze avond wordt fel gestreden voor de titel winnaar carnavalslied 2013 én voor een plaatsje op ‘t Ceedeeke, dit jaar d’n Zeuventiende. En op de 11e van de 11e hebben we het feestje voortgezet, met de viering van…de 11e van de 11e!


Het Carnavalsfeest in februari vindt vooral plaats in het centrum, waar veel horeca gelegenheden gevestigd zijn, zoals in de Klappeijstraat, op de Markt en de Leijsenhoek (sinds kort Prins Mienusplein tijdens Carnaval).

Een belangrijk persoon tijdens het Carnavalsseizoen is de Prins. Sinds 2012 is dit Prins Mienus XII. Op zaterdag om 13.11 wordt de sleutel van de stad door de burgemeester van Oosterhout overhandigd aan Prins Mienus XII. Oosterhout verandert hierdoor in Kaaiendonk en Carnaval is officieel begonnen.

Optochten in Kaaiendonk

Op zondag 10 februari 2013 trekt de Grote Optocht van Kaaiendonk door de straten. Deze vertrekt om 13.11 uur vanaf de Heuvel en komt uiteindelijk aan op de Markt. Op dinsdag 12 februari 2013 is het vervolgens de beurt voor de Snotnarrekes en Snotnarrinnekes in de Kinderkopkesoptocht. Deze vertrekt ook vanaf de Heuvel en komt – via een kortere route dan de Grote Optocht – uiteindelijk via de Markt door de Klappeijstraat.

Boerenbruiloft in Kaaiendonk

Mooi om mee te maken is de traditionele huwelijksvoltrekking van Jaonus en Hendrien op carnavalsmaandag. Deze Boerenbruiloft vindt plaats bij Cantina Y Tapas (Mathildastraat  21a).

Motto van Carnaval 2013

Agge mar LEUT hèt!